Close

Конденз влага и мухъл. Какво ги причинява и как да се предпазите от тях

Конденз влага и мухъл. Какво ги причинява и как да се предпазите от тях

Конденз, влага, мухъл – това са трите най-сериозни заплахи и модерните вируси на новото време за дома ви и хората, които го обитават по време на отоплителния сезон. В такава среда се развиват вирусите, които атакуват вашето здраве. В среда с добра вентилация вирусите не се задържат и не съществуват. В момента не се и сещате за тях, защото с помощта на препарат сте изчистили стените и от сивкаво-зеления мухъл няма и следа. Не се успокоявайте, това е временно решение, което не е ефективно за студените дни. Именно лятото е подходящият сезон за премахване на влага, мухъл и конденз. Вижте защо.

 

Конденз

прозорец с конденз това е признак за висока влажност в помещението и решението е прозоррец от Кастор-Макс с автоматичен микровентилационен клапан

 

Конденз се получава по студените повърхности, които влизат в контакт с топъл въздух с висока влажност. Малките капчици вода, които се появяват по прозореца образуват вадички и се събират в долната част на прозореца. Затова и первазът му е едно от местата, на които най-често се образува мухъл. Същото обаче може да се случи и в ъглите при тавана или на стената на банята.

 

Проблемът е в това, че помещенията са твърде добре изолирани отвътре, затоплени са, но нямат добра вентилация. Растенията и хората, които обитават стаите повишават влажността на въздуха. (Човек отделя до 2 литра влага само нощем, докато спи.) Липсата на външна изолация, неремонтираните течове, фуги, пукнатини също допринасят за наличието на конденз и влага вътре в сградите.

 

Решенията за справяне с проблема „конденз“ са няколко:

 

Проветрявайте редовно помещенията. Отваряйте за 5 минути всички прозорци и вътрешни врати, за да влезе наистина свеж, студен въздух. Правете го винаги, когато прозорците на помещението се изпотят.

Направете добра вентилационна система, която да осигурява приток на свеж въздух отвън и отвеждане на влагата от помещенията.

Сложете външна изолация.

Изберете модерна дограма с прозоречни клапи. Те са с вградени датчици за влага и успяват да регулират влажността на въздуха без това да става за сметка на топлината в помещението. Свържете се с нас Кастор-Макс Еоод 0887586464 www.kastormax.com

Влага – основна причина си остава плътната и херметизирана среда, която обитаваме.Сградите са опаковани и уплътнени с цел да са енергийно ефективни, това е необходимо, но също е важно да имат изградени вентилационни системи, защото  вътре живеят живи хора, които имат нужда от въздух. Въздухът е важен за вашето здраве.Решението е прозорец от Кастор-Макс ЕООД – дишащ и с клапа или изградена рекуператорна система.

 

В помещенията влага може да идва отвън или отвътре.

 

Отвън идва влага, когато покривът тече, улукът е повреден, фасадата е напукана или някъде има теч. Тя намалява ефекта от топлоизолацията и влиза вътре в помещенията. Лятото, най-късно ранната есен, е подходящото време да се справите с нея. Повикайте специалист, който да провери покрива за пукнати или разместени керемиди. Запълнете фугите и пукнатините. Погрижите се за откриване и спиране на течовете.

 

Отвътре идва влага, когато се получава твърде много конденз, проветрявате рядко и лошо, гледате твърде много цветя и не сте избрали подходящата дограма за прозорците. За да не допуснете появата й трябва да предотвратите образуването на конденз. Какви са причините за него, вече ви обяснихме по-горе.

Мухъл

Трайнно решение за мухъла в дома от

Кастор-Макс Еоод с дишащ прозорец

Конденз, влага и топлина – наличието им е рай за развитието на мухъл и плесен. Дори да не забележите образуването на конденз, видите ли, че по стените се появяват тъмни петна, загазили сте.

 

Премахването на петната от мухъл става с препарат. Един от най-ефективните фунгицидни препарати е Savo. С него почиствате тъмните петна от стената или перваза на прозореца. Те отново са чисти, но не за дълго. Това е изключително вредно за вашето здраве и това на семейството ви.  Препаратите премахват петната, но не унищожават бързо разпространяващите се спори на мухъл и плесен. Затова и те ще се появят отново на същото място, а ако не вземете допълнителни мерки ще завземат и нови територии.

 

Премахване на мухъл и плесен – това е възможно само, ако премахнете факторите за появата им. Разбира се, не може да спрете да отоплявате помещенията през зимата.Проблема е липсата на вентилация най-евтиния и масов начин е микровентилационен клапан на дограмата.Най-добрият клапан е автоматичния на BROOKVENT. Друго средство, което е по скъпа инвестиция, но по сигурна и без топлозагуби и филтриране на въздуха е рекуператор aircycle 3.1 и 1.2, също на световно известната фирма за вентилационни продукти BROOKVENT

 

Ремонт на сградата – запълване на пукнатини, поправка на покрива, спиране на течове; поставяне на външна изолация; добра вентилация; дограма с прозоречни клапи; редовно проветряване на помещенията – по-голямата част от всички мерки срещу наличието на конденз, влага и мухъл е добре да се приложат през лятото и есента. Действайте!

 

Ако имате нужда от помощ, свържете се с нас, ние знаем какво да направим.

Кастор-Макс  Еоод

Гр.Бургас, ул.Съгласие 6

www.kastormax.com

0887586464

 

Related Posts