Close

Микровентилационните клапи – достъпно и масово решение против влага и мухъл в дома и офиса

Микровентилационните клапи – достъпно и масово решение против влага и мухъл в дома и офиса

Милена Даракчиева, специалист по микровентилация:

Днес все по-често се говори за здравословно хранене, здравословен начин на живот и  разни други холистични методи с цел да си запазим здравето, младостта и работоспособността, но рядко се говори за качеството на  въздух в затворени помещения.

 

В много  държави съществува задължителен  закон за микровентилация в сградите и това се осъществява с прозоречни клапи по дограмите. В нашето законодателство съществува наредба, която третира този въпрос, но е  като правна възможност  и не е задължителна, за това избора е личен и чрез тези редове, той може да бъде информиран и  осъзнат за вас. Според проучванията всяка година хиляди европейци умират заради заболявания, причинени от вредните примеси във въздуха в офисите и жилищата.

 

 Съвременната тенденция при санирането на сградите е да се осигури високо равнище на енергийна ефективност. Това се постига чрез добра изолация и уплътняне на дограмите, но за съжаление без да се обръща внимание на необходимостта от пресен въздух.

 

Стайният въздух е наситен с въглероден двуокис и  високо съдържание на влага, мухъл , кондез и др.вещества от ежедневния бит на  хората и това  са едни от модерните вируси на дома и обществените пространства.Резултата от всичко това е, че видимо сградите „страдат“ и отвърнаха на удара с упорит конденз и мухъл, който поврежда стенните облицовки, подовите настилки и мебелите и най-лошото е, че се създава болестотворна среда за хората, които обитават сградите.

 

 

 

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМА ВЕНТИЛАЦИЯТА В СГРАДИТЕ

 

 

 

 

*      Появи  се т. нар. Синдром на болната сграда.  А това е следната ситуация: обитателите на нови и ефективни по отношение на съхранението на енергията жилища са предразположени към здравословни проблеми, защото влагата, мухълът и  замърсяването на въздуха са над допустимите норми.

 

            Ползи от микровентилацията – Осигуряване на пресен въздух /мин. 25-30м3/ч на човек/ при затворен прозорец с почти нулеви топлозагуби; Проветряване на помещенията и отвеждане на излишната влага, миризми, СО2, вируси, вредни вещества във въздуха

 

 

*      Добре проектираната вентилация не трябва да се пренебрегва,защото тя e ключов фактор за топлинния комфорт и енергийната ефективност на сградите, както и гаранция за добро здраве на техните обитатели.

 

*       Когато се живее и работи в херметизирана  среда с лоша или липсваща вентилация се задържа повече  влага, радона е в недопустими граници от липсата на движение на въздуха  вследствие на което се създава благоприятна среда за въздушнопреносими замърсители, като например мухъл, микроби, бактерии и вируси, които предизвикват алергични и респираторни проблеми. От алергични реакции се оплакват цели семейства, а периодът на лекуванто им през последните години се удължава.Някой от клиентите ни са с алергични заболявания и съобщават за това, даже някой са насочени от лекарски кабинети.

 

*      Застоялият въздух, независимо дали е в жилището или в офиса, влияе лошо върху кръвоносните съдове,тъй като той е наситен с въглероден двуокис и други замърсители от ежедневния бит и  кръвта по-бавно се доставя до клетките и това води до главоболие, сънливост, раздразнителност, понижена работоспособност.

 

*      Един от замърсителите на въздуха в жилищата е формалдехидът, който попада във въздуха от мебелите .

 

*      Замърсяването на въздуха в затворените помещения вече се възприема като един от петте най-големи екологични рискове за общественото здраве.

 

*      Херметизацията в помещенията е първопричината за този проблем и не е виновен производителя на дограма или строителят.  Микроклиматът в работните и жилищните помещения е жизнено важен за здравето на хората.

 

*      Основните фактори, които го характеризират като здравословен, са температурата , влажността на въздуха, както и скоростта му на движение в помещението.Това се постига с правилна вентилация и прилагането на хигроскопични и паропропускливи материали в строителството и ремонта.

 

*      Пазара предлага всевъзможни продукти, които обещават да ни отърват от влагата и това е доказателство, че проблема е сериозен и масов у нас. Съществуват „чудодейни“ спрейове,  ванички с хогроскопични топчета, изобилие от високотехнологични уреди наречени влагоуловители. Това са изсушители на въздуха на принципа на кондензацията на водните пари във въздуха при съприкосновение със студена повърхност. Също така е необходимо за всяка стая да има влагоуловител. Като цяло това не е евтина покупка цените им варират от 300 до 3000лв., консумират ток и намаляват само влагата, а не правят обмен на въздуха т.е те не осигуряват здравословен въздух.

 

Съобщавам за този факт, защото нашите клиенти, които идват в офиса ни  са пробвали и това и те казват следното: „Вечер когато спим и имаме нужда от влагоуловителя, той шуми и ни пречи на съня и се налага да го спираме“.  За да се осигури високо качество на въздуха в помещенията, той трябва да е в постоянно движение.

 

*      Вентилационните  системи имат за цел да въведат свеж въздух и да се изведе от стаята застоялия. Въздушният поток не трябва да е силен, за да няма дискомфорт и да се съхрани топлината, а и ниската скорост на въздушния поток може да се окаже недостатъчна за циркулация на въздуха.Смята се, че изграждането на вентилационна система е скъпа инвестиция.

 

 

Достъпният, евтин  и масов начин е  чрез естествена вентилация  с влагочувствителни, автоматични клапи за дограми, с принудително ръчно затваряне, които работят без батерии и ток и с минимални топлозагуби и изграждането на правилна смукателна вентилация чрез вентилатори в сервизните помещения- баня, тоалетна, мокро помещение и поставяне на вентилационни решетки на вратите на тези помещения.

 

 

 

 

 

Влагочувствителни, автоматични  клапи  – Подходящи са и за пасивни сгради

 

 • BHY4000, Aquvent – HY
 • Предназначени за всички видове дограми
 • Дебит: 10 Pa = 5-35 м3/ч
 • Регулират автоматично притока на въздух в зависимост от нивото на влагата в помещението.
 • Имат функция за ръчно затваряне.
 • Те са нагнетателната  част в системата

(всмукателната се осъществява от вентилатор/

 • Подходящи са и за пасивни сгради

 

*      Другият начин е чрез рекуператорни системи, но това е сериозна инвестиция, но с много повече предимства и ползи. Подходящо е за пасивни сгради- /вентилира и филтрира въздуха/ при големи апартаменти и къщи по време на ремонта или строежа.

 

 

*      Правилното решение е при поръчка на дограмата да се поръча с автоматична влагочувствителна клапа, като най-добрата клапа, която съхранява топлината е BHY на Brookuvent. / от 11-годишния ми опит, практиката показва,  че с този модел се изгражда оптимална микровентилация , клапата затваря при 42 % влажност и съхранява добре температурата в дома/, както и да се препоръча правилна изходна /всмукателна вентилация/ -това се оказва основната грешка по време на ремонта в много от домакинствата.

 

 

Ако вие сте от хората, които имате вече поставена дограма, тези клапи могат да се монтират и в този случай и се подхожда  индивидуално към всяко домакинство – консултацията по телефона и офиса е безплатна.

 

Друг момент, който е от  значение е топлоизолацията на стените, защото наличието на термомостове създава кондензиращи повърхности и е грешно да се обиличат стените  с вътрешна изолация, която не е хигроскопична и дишаща. Добър избор са течните тапети SILK PLASTER, които имат много предемства, не изискват шпакловани  стени, скриват нередности и пукнатини и се нанасят бързо, лесно и чисто.Стените с тях стават хигроскопични и топли

*    Ние ще ви предложим от нашата практика три варианта и как постъпват три типа персонажи, докато се решат да планират  и осъществят своята здравословно и топлинна среда. В България няма задължителен закон, за микровентилация в дома за разлика от други страни, а е въпрос на личен избор и по тази причина не е масов вариант, но в последните години има тенденция, че се търси от хора, които имат в ценностната си система на първо място здраве, както и  има и една голяма група хора на които е препоръчано.

 

Чрез това сравнение, което ще ви предложим ще изградите информиран и осъзнат избор, който ще ви осигури здраве на вас и вашето семейство и от там и по-добро качество на живот.

 

 

1.

Ентусиаст

нула

Той следва бронзовото правило.Ентусиизиран е, че ще преодолее проблема с влагата и мухъл няма да му се случи, ще използва подходящи строителни материали  и у тях въздуха е чист. Той взема предивд мнението на приятели и не на специалисти в областта

 

 

 

2.

Специалист

нула
Той следва сребърното правило. Замисля се, че има нужда от свеж въздух у дома и ще му е от полза,  но той има свои правила как да го осъществи. Ще се допита до други фирми произвеждащи дограми и ще види, че не се предлага от тях и ще реши, че не е ефективно, но микровентилационните клапи са вентилационен продукт и е в компетенцията на фирми занимаващи се с проектиране и монтаж на вентилационни продукти. Все пак ще реши за една стая, но….това е вентилация и от значение обема въздух и едно устройство не е достатъчно и може да реши , че това не работи за него.

 

 

 

3.

Експерт

 

нула
Той следва златното правило. Информиран е от специалисти в областта и прави осъзнат избор, че това е от съществено значение за неговото здраве и това на семейството му. Доверява се на специалистите, защото той е добър в неговата област и няма нужда да знае всичко. Прави консултация и твърдо следва своето решение.

 

 

*      В България няма задължителен закон за микровентилация в дома за разлика от други страни, а е въпрос на личен избор и по тази причина не е масов вариант, но в последните години има тенденция, че се търси от хора, които имат в ценностната си система на първо място здраве, както и  има и една голяма група хора на които е препоръчано.

 

 

В борбата с влагата и мухъла наши клиенти бяха:

 

 

·         Начално Базово Училище „М.Лъкатник” гр. Бургас, Детска градина ”Синчец” гр.Бургас, Детска градина „Раковина” гр-Бургас, Дом за възрастни хора с психични увреждания с.Радовец, община Тополовград, Детска градина с.Камено и с. Кръстина, област Бургаска, семейни хотели гр.Созопол, гр.Черноморец,гр.Поморие,Св.Влас, много частни домакинства от гр. Бургас  и региона и др.

·         Участие в Националната програма за енергийнна ефективност с монтаж на микровентилационни клапи.

 

Гр.Бургас, ул. Съгласие 6, моб. 0887586464,  056 82 10 20 www.kastormax@abv.bg

www.kastormax.com   ФБ „Истината за стайния въздух с Кастор – Макс гр.Бургас

Ал. и пвц. дограма, микровентилационни клапи, рекуператори, пречистватели за въздух, вентилатори, дишащ имазилки- течни тапети.

 

 

 • консултация преди ремонт и строеж  за осигуряване на здравословна среда
 • помощ при наличие на влага, мухъл и застоял въздух след смяна на прозорците
 • предстои ви смяна на прозорци и врати и желаете да бъдат дишащи
 • предстои ви обновяване на дома и желаете да имате  топли и красиви стени
 • за вашия строеж можем да ви предложим: дограма, щори,  микровентилация с прозоречни клапи и централни вентилатори,  рекуператорна система за вентилация и филтриране на въздуха, довършителен материал SILK PLASTER за стените

 

 

 

Микровентилационните клапи – достъпно и масово решение против влага и мухъл в дома и офиса

 

[/ vc_column_text] [/ vc_column] [/ vc_row]

Related Posts