Close

Монтаж на микровентилационна клапа

 • За всяко конкретно устройство (BHY 4000, Aquvent – HY, VT 100, VT 200, SM tip vent и т.н.) към техническите характеристики на устройството е даден и размерът на прореза, който трябва да се фрезова (пробие).
 • Препоръчително е ширината на фрезоване да е 10 мм, а не 12 мм, както е указано на някои от схемите.  Целта е при фрезоването (пробиването) да не се наруши целостта на уплътнителната гума. Желателно е да се оставя стъпка по 10-15 мм между прорезите за по-голяма стабилност.
 • Преди да пристъпите към монтажа  , моля запознайте се защо ние необходима микровентилация в затворените пространства . Какви са условията за постигане на максимална ефективност на микровентилационните системи в българсикте сгради?                      

 ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ НА МОНТАЖ

 • Фрезоване / пробиване /на дограмата на прозоречна клапа о тследните модели – BHY, Aquvent – HY, Sm tip vent, Ventec – тип VT100, VT300 и .т.н
 1. Устройството (гледано от вътрешната страна на стаята) се монтира, хоризонтално в горната част на отваряемото крило – на „перото” на дограмата. Има случаи в които се налага изнесен монтаж наляво или  надясно. Тогава когато трегера, който е отстрани на прозореца е широк и при отваряне на крилото на вратата или прозореца, устройството се опира в трегера. Възможен е и вертикален монтаж на устройството  – например при прозорци с арка .Дори и в този случай устройството е ефективно.

        

 1. Когато монтажът е извършен при поръчката на дограмата прорезът се прави по прецизно с фреза , но може да се направи допълнително и  на вече монтирана дограма. Това е основното предимство на клапи, които се монтират на профилите на дограмата.  В домашни условия може да се направи подобен прорез чрез пробиване на дупки една до друга с бургия ф10 мм. Допълнително (по желание) отворът може да се изпили с пила. Важно е да се отстранят всички стружки преди поставяне на устройството. Мъдрото решение е при поръчка на дограмата да се монтират автоматични прозоречни клапи, тъй като при тях няма човешки фактор и съхраняват топлината в затворените пространства/     дограма

   

 1. На снимката се виждат добре двата прореза на отваряемото крило (поглед при отворено крило). Подложката на съответния модел служи за шаблон. Подложките при различите модели са с различна дебелина, но размерът на отворите е еднакъв. Може да измерите двата отвора и да ги очертаете с молив на дограмата. Отворите се правят на „перото” на дограмата – между уплътняващата гума и профила.  Желателно е да се пробива по-близо до профила с цел да се избегне близостта с гумата и евентуалното й срязване по невнимание. Всеки от прорезите е с размери 10 мм х 150 мм. Между тях се оставя около 14-15 мм непробита част от „перото” на дограмата – там се завива една от рапидките, с които подложката се прикрепва към дограмата.
 2. След като се направят прорезите на отваряемата част, крилото се затваря и през готовия вече прорез с молив се очертава местоположението на прорезите, които трябва да се направят върху касата. На снимката се вижда местоположението на прореза на касата – намира се над гуменото уплътнение. Той трябва да е на две или три части с размера на шаблона (подложката) на съответния модел – т.е. на определените места да остане непробит материал. Върху готовия прорез от външната страна на касата се монтира съответната външна козирка – обикновена или с допълнителна шумоизолация.

Монтаж при наличие на комарник, вариантите са два:

 • Да се намали височината на комарника и да се монтира винкелен, алуминиев профил 2/ 2 между комарника и външната част на клапана-това е правилния начин с цел да се използва целесъобразно и комарника и клапана;
 • Другият вариант е да отрежете гумата на профила в частта на клапана – 35-40 см и да не монтирате външна козирка. Това е компромисен вариант, който освен при наличие на комарник, може да се използва и при други случаи например ако нямате достъп до външната част на касата и др. В този случай клапана също е ефективен, но не е желателно да не се нарушава гуменото уплътнение. Вие решавате!
 1. След като се пробили или фрезовали дограмата по указания начин завивате с види подложката, която е различна при всеки модел, /някой ръчни клапани нямат подложка / за дограмата и след това с лек натиск се поставя устройството върху подложката –има определени места, които са видими.
 2. Ако срещнете затруднения, можете да се консултирате по телефон с офиса в гр. Бургас, ул. „Съгласие“ 6, 0887586464

Related Posts