Close

Мухъл вкъщи и вреден въздух у дома за нас хората

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ТОВА И ДА ДИШАМЕ ЗДРАВОСЛОВЕН ВЪЗДУХ У ДОМА  И ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ

Ако домът, офиса или помещенията  ви са уплътнени с пвц  или дървена дограма  със стъклопакет  и през студените зимни дни не навлиза пресен въздух достатъчно и усещате тежък , застоял въздух ,  влага или дори виждате мухъл, имате алергичен или здравословен проблем  значи сте попаднали на правилното място. Ние от  Кастор-Макс можем да ви помогнем в правилното и навременно решени . Наличието на конденз и влага и въглероден двуокис отделен от дишането на хората  в помещенията води до възникването на мухъл, а всички те, взети заедно или поотделно, имат сериозно негативно влияние върху нашето здраве. При това трябва да се има предвид, че въздействието им върху бебешкия и подрастващия детски организъм е в пъти по-вредно и болестотворно.

Защо се появява този проблем и какво е решението ? Битовата влага, както се подразбира, се отделя при ежедневни дейности в бита ни като: къпане, пране, миене на чини, чистене, поливане на цветя – до 3 литра дневно за четиричленно семейство, готвене – до 2 литра дневно за четиричленно семейство. Към битовата влага се причислява и издишваната от нас пара, която за денонощие е между 1 и 2 литра на човек. Напоследък започна да се обръща внимание на качеството на въздуха в затворените помещения, тъй като по-голямата част от човешкия живот премиминава в офиси и къщи. Правилно съчетаните показатели на въздуха – температура, влажност и скорост на движение, ни карат да се чувстваме добре. В допълнение, за доброто качество на живот значение има и съставът на въздуха. При дишането в затворени помещения намалява съдържанието на кислород във въздуха, увеличава се концентрацията на въглероден двуокис и други вредни примеси. Поради липса на циркулация нараства концентрацията на радон и редица вредни газове. Влагата достига стойности, вредни за човешкото здраве, но отлични за бързото размножаване на акарите, микроорганизмите и спорите на плесените. Трайното решение на  битовата влага, конденза и мухъла,миризмата на канали и тази от съседите ,  алергиите и здравословните проблеми е добрата вентилация. При влизане на определено количество свеж въздух отвън и отвеждане на замърсения и влажен въздух през вентилационните отвори се ликвидират всички споменати проблеми.

Най – достъпния, евтин  и масов начин е  чрез естествена вентилация  с влагочувствителни, автоматични клапи за дограми, които работят без батерии и ток и с минимални топлозагуби .Другият начин е чрез рекуператорни системи .Правилното решение е при поръчка на дограмата да се поръча с автоматична влагочувствителна клапа, като най-добрата клапа, която съхранява топлината е BHY на Brookuvent и  с принудително ръчно затваряне и автоматичен режим.Ако вие сте от хората, които имате вече поставена дограма, тези клапи могат да се монтират и в този случай.

Предимства и полза от микровентилационните клапи

1.Възстановяват прекъсната циркулация на въздуха постигната с плътната дограма и добре изолираната сграда;

2.Не се създават условия за влага и мухъл

3.Стайният въздух се насища с  кислород и се намаля количеството на въглеродния диоксит, който хората издишат и по този начин  се  преодоляват алергии, главооболие и др здравословни проблеми.

4.Намаля се количеството на радон, който се повишава при прекъсната циркулация на въздуха.

5.Намаля се влажността в помещенията и се предотвратява образуването на конденз по стъклопакетите .

6.Подобряват работата на вентилаторите , аспираторите , камините и работата на печките с твърдо гориво.

7.Изчезва миризмата на канали в домовете на хората

За кого са подходящи клапите 

1.Ако вашият блок е саниран и липсват микровентилационни клапи в проекта;

2.Ако сте направили ремонт и сте сменили дограмата, клапите могат да се монтират и на подменена дограма;

3.Ако имате конденз по стъклата

4.Ако страдате от алергия

5.Ако постоянно в зимните месеци  пръскате с антимухъл препарати

6.Ако въздуха ви е застоял и спарен

7.Ако ви предстои ремонт , разумното решение е да се вложат клапите, заедно с дограмата и да изградите добра изходна вентилация /попитайте за оферта за вашите прозорци/

Друга полезна информация

Друг момент, който е също много важен за здравословна среда да се подбират правилни и хигроскопични материали при ремонт и довършителни работи.Неподходящо е отвътре да се прави топлоизолация с фибран и да се запечатват стените, това задълбочава проблема с влагата.Подходящ материал е течния тапет, който е с добър декоративен ефект на мазилка  и е хигроскопичен и повишава топлината на стената, полага се лесно и чисто, без прах и мръсотия, скрива пукнатините , не се изисква стената да е гладка, не изисква специални умения за полагане- можете и сами.

Ние от Кастор – Макс можем да ви предложим  дограма с автоматични микровентилационни клапи,монтаж на микровентилационни клапани,  рекуператорни системи , течен тапет – има над 200 вида разцветки и нови модели.

088758664, kastormax@abv.bg

Related Posts