Close

Съвети преди да монтирате клапите

Уважаеми клиенти, преди да монтирате вентилационните клапи независимосимо дали са автоматични или ръчни, моля прочетете внимателно указанията за изходната вентилация. Нейната изправност гарантира ефективнността на устройствата. Обърнете внимание на следното:

1/ Имате ли изходна вентилация в жилището?

Това означава, че в банята трябва да има вертикален въздуховод, към който е свързан вентилатор . Така са изградени около 95% от жилищните блокове в България. Прозорче в банята не върши работа, тъй като няма тяга.

При наличие на въздуховод вентилаторът трябва да е без клапа, за да се използва денонощно естествената тяга. Тази обратна клапа може да демонтирате сами. Пробвайте дали има тяга – при спрян вентилатор и отворен прозорец в жилището. При констатиране на обратна или намалена тяга, може да се използва дефлектор, който да се монтира на въздуховода  на покрива на сградата.

2/ На кой етаж сте и колко етажа има над вас?

Ако над вашия апартамент има поне 2-3 етажа, естествената тяга /при спрян вентилатор/ на изходната вентилация ще е достатъчна и ще има съответствие между изходящия и входящия въздух, подаван от клапите  и няма да се налага вентилатора да работи постоянно .

Ако живеете обаче на предпоследен или последен етаж и тягата е слаба, добре е вентилаторът в банята да се смени с двускоростен  и да го ползвате в дните, когато има повишена влага в жилището, за да се подпомага изходната вентилация. Тези вентилатори са свръхикономични /4 W/ и много тихи /вижте ВЕНТИЛАТОРИ .

Целта обаче е да се реши проблемът с влагата без ток, затова действайте  поетапно: първо  си монтирайте клапаните ; второ махнете обратната клапа на вентилатора; трето  – ако имате  друг вентилационен отвор – например  свободен комин, който не се ползва от съседите с твърдо гориво – може да го отворите и обикновено се монтира вентилационна решетка с възможност  за затваряне, друг вариант  е  камина, печка и не е задължително да са в  същото помещение, където е монтиран клапата ). Ако и тази възможност не съществува, в банята трябва да се монтира нискоскоростен вентилатор, който през по-голямата част от зимата и особено  нощем трябва да се оставя да работи на ниската скорост. Разходите за ток при 24-часова работа на такъв вентилатор са около 70 ст. на месец.

3/ Имате ли разстояние под вратите на стаите и вентилационни решетки на вратите на баните и тоалетните?

Тази дребна наглед подробност е важна за безпрепятственото отвеждане на влажния въздух от стаите до банята (тоалетната/кухнята/килера/комина), където е изходната вентилация. Пречка за това са новите врати с гумени уплътнения, преходните лайсни, прагчетата, четките и гумите в долната част на вратите. На вратата на банята, тоалетната или друго сервизно помещение, където има въздуховод  е небходимо да се монтира вентилационна решетка. Но колкото и да е мощен, вентилаторът няма как да работи ефективно, ако не му осигурите приток на въздух, което обикновено може да стане през вентилационната решетка, която може да поставите допълнително на вратата си . Според принципите на вентилацията смукателното устройство може да изтегли само толкова въздух, колкото е постъпил през отворен прозорец или клапа на прозореца.

Ако не можете да прецените дали ще се справите успешно с проблемите на вентилацията във вашето жилище, моля, обърнете се към нас за съдействие. Консултациите в офиса са безплатни.Осигуряваме и монтаж.

e-mail: kastormax@abv.bg, 0887 58 64 64

“Кастор-Макс”Еоод

Гр.Бургас

Related Posts